Thursday, 27 February 2014

Nedelja u ateljeu


Znate one magične momente, kada shvatite da stvaralaštvo i kreativa ne znaju za godine i kada vas atmosfera ponese toliko da se osetite kao dete? Upravo takvo jedno nedeljno popodne proveli smo u Ateljeu Milene Čvorović na dečjoj kreativnoj radionici. Svetao prostor, sa mnogo sitnih detalja punih duše. Platna i štafelaji, mašine za šivenje, olovke, bojice, četkice, kutijice i časopisi i mnogo mnogo dobrog raspoloženja.
Devojčice su tog dana radile na slikama koje bi se mogle naći na izložbi. Ceo kreativni proces započeo je dogovaranjem, poput nekog tajnog sastanka u krugu gde su odabrale ideje i inspiracije koje će preneti na platno i boje koje će koristiti. Veoma brzo svako se dohvatio nekog zadatka, pripremanje platna, četkica i sunđerčića, miljea i pucketave folije za detalje.

Način na koji boje platno, tragovi koje kičica ostavlja i odabrane boje... nikada ne biste poverovali da su u pitanju deca. Mašta je najiskrenija i najbujnija tada, nesputana svakodnevicom  i ’’ozbiljnim’’ stvarima. Sveže boje i apstraktni detalji, maz tamo, maz ovamo i veoma brzo slike poprimaju strukturu. 


Nije bilo teško uhvatiti sve te boje i smeh objektivom, mada je bilo teško odoleti da im se ne pridružimo. Ceo proces delovao je veoma oslobađajuće i zabavno. Interesantno je bilo videti kako se smeju, mackaju, prljaju ruke i prste, a pomalo i lice. Neke grickaju vrh četkice i veoma ozbiljno razmišljaju o sledećem potezu. Neke vrte kosu oko prsta, neke grikaju usnu. Stvaralaštvo je veoma ozbiljan proces, čak iako uključuje mnogo smeha i zamackan nos. 

Sa radionice smo otišli nasmejani i potpuno osveženi jednostavnošću dečjeg poimanja sveta, a koje je opet tako bogato i tako svežeg kolorita da se upravo ogleda u slikama koje su devojčice stvarale tog dana. Zato maštu u ruke "odraslost" u neki retko otvarani džep i pronađite kreativno dete u sebi. Ili, ako vam ipak treba pomoć, obratite se Mileni i gvirnite u njen magični Atelje.

Do sledećeg gledanja,
Vaš Paspartu

No comments:

Post a Comment